Vend i bukur – njerëz mikpritës – ushqim i mirë. Në Shqipëri jetohet mirë.

Të blesh dhe të prodhosh në Shqipëri, jo ne Kinë

Etika dhe morali

 • Shqipëria është demokraci
 • Orare pune të ndershme (8 orë në ditë)
 • vende pune korrekte
 • rroga minimale (€ 150.-/muaj)
 • fëmijët nuk punojnë
 • siguria në fabrika është e garantuar
 • nuk ekziston dënimi me vdekje
 • Shqipëria nuk pushton dhe nënshtron vende të tjera
 • të drejtat njerëzore respektohen

Ekologjia

 • rrugët e transportit janë të shkurtra për ngarkesat
 • janë të mundshme rrugët detare apo tokësore
 • udhëtimi është i shkurtër
 • nisja paradite – arritja mbasdite

Pse ia vlen të prodhosh në Shqipëri?

 • rroga të ulëta dhe kushte të lira jetese
 • kosto të ulëta toke dhe ndërtesash
 • Themelim firme shpejt dhe lirë
 • kosto të ulëta logjistike
 • kosto të ulëta energjie
 • Personel i kualifikuar
 • ndërgjegjësi për një cilësi të lartë
 • klima për investicione e favorshme për firmat

Shqipëria është e përshtatshme për Ndërmarrje të Vogla dhe të Mesme. Siguria personale është e lartë.

Të eksportosh në Shqipëri në një treg në zhvillim

 • Shqipëria ka mbi 3 milionë konsumentë
 • tregu shqiptar përfshin edhe Kosovën dhe pjesët e Maqedonisë
  dhe Malit te Zi me rreth 6 milionë konsumentë
 • tregu nuk është akoma i ngopur
 • ka nevojë të madhe për të kompesuar
 • shumë produkte janë akoma të panjohur
 • struktura e popullsisë është mjaft e ndjeshme ndaj tregut
 • pretendimet janë në rritje
 • kostot e transportit janë të përballueshme: me kamion 24 orë, avion 2 orë
 • rrjet rrugor modern ndërmjet qyteteve të mëdha
 • shpërndarja brenda vendit është e organizuar mirë
 • marrëveshje tregtare EFTA-Shqipëria 2009
 • marrëveshje për mbrojtjen e investimeve Zvicër – Shqipëri 1992
 • status kandidati për EU që nga qershori 2014

 

Vlerësimet

Ardhme: referat i profesorit Dr. Bernd Schips